Menu
Posebna ponuda
Akcija 1
€72,00 (144,00 KM) €49,00 (98,00 KM)
Akcija Halal ishrana i Poslanička medicina
€50,00 (100,00 KM) €39,00 (78,00 KM)
Alija ibn Ebu Talib
€40,00 (80,00 KM) €30,00 (60,00 KM)
Hasan ibn Alija
€28,00 (56,00 KM) €23,00 (46,00 KM)
MUHAMMED - život i djelo posljednjeg Vjerovjesnika (2 toma)
€45,00 (90,00 KM) €30,00 (60,00 KM)
Omer ibn Hattab
€28,00 (56,00 KM) €23,00 (46,00 KM)
Šiije i Haridžije
€18,00 (36,00 KM) €15,00 (30,00 KM)
Vodič za muslimansku porodicu (1 dio)
€26,00 (52,00 KM) €20,00 (40,00 KM)
Vodič za muslimansku porodicu (3 dio)
€28,00 (56,00 KM) €22,00 (44,00 KM)

Šiije i Haridžije

Šiije i Haridžije
Izdavač: Stichting Hidžra
U zalihi: Da
Cijena: €18,00 (36,00 KM) €15,00 (30,00 KM)
PDV: €15,00 (30,00 KM)
Kol:
 
   - ILI -   

 

Djelo Alije Muhammeda es-Sallabija, Šiije i haridžije na vagi ehli-sunneta vel-džemata, u osnovi, dio iz biografskog djela istog autora o Aliji b. Ebu Talibu, radijallahu anhu, zbog iznimne važnosti teme koju obrađuje, metodologije i stila umjerenog srednjeg puta kojim se služi u predstavljanju ovog problema, bez pretjerivanja i ekstremizma, ali i bez suzdržavanja i zanemarivanja definiranja, ocjene i kritike devijantnosti ovih pojava, te referentnosti i naučnih kvaliteta, sa aspekta ispravnog ehli-sunnetskog učenja, pojavljuje se u prijevodu na našem jeziku kao dragulj, prepoznat kao takav od nosioca projekta prevođenja i objavljivanja, a koji bi se trebao naći, prema mom mišljenju, kao referentni izvor i literatura na našim islamskim obrazovnim ustanovama, posebno na fakultetima gdje se izučavaju predmeti savremenih ideologija i zabludjelih sekti. Autor otvoreno i naučno, bez bilo kakvog vida ekstremizma ili pretjerivanja, govori o ideologiji i devijantnim uvjerenjima haridžija i šiija, njihovom nastanku u doba vladavine četvrtog pravednog halife Alije, radijallahu anhu, osvrće se na njegov odnos prema njima, kao i na moderne oblike u kojima se danas pojavljuju širom islamskog svijeta, tako da ovo djelo predstavlja objektivnu znanstvenu studiju o haridžijama i šiijama-rafidijama o kojima se, kod nas, ne zna dovoljno i ne shvata latentna opasnost njihovog učenja i djelovanja.

Dr. Muharem Štulanović

 

Djelo Šiije i haridžije na vagi ehli-sunneta vel-džemata, uvaženog dr. Alije Muhammeda es-Sallabija, ustvari je nastavak neumornih zalaganja naših velikana na putu širenja ispravnog vjerovanja. Autor je u ovoj studiji tretirao dvije muslimanske sekte koje se smatraju najopasnijim unutrašnjim neprijateljem. Šiije i haridžije imaju mnoge zajedničke osobine, a osnovno svojstvo koje povezuje ove dvije skupine jeste ispoljavanje mržnje isključivo prema ehli-sunnetu i često proglašavanje sljedbenika ehli-sunneta nevjernicima, počevši od vremena ashaba do današnjeg dana. Hronološkim i logičnim rasporedom poglavlja, od nastanka ovih sekti, etapa razvoja, pogrdnih osobina, nakaradnih mišljenja i pobijanja istih, te njihovog odnosa prema ehli-sunnetu, autor je zaokružio i naučno analizirao dvije najopasnije islamske sekte. Svi navodi i citati u studiji preuzeti su iz originalnih djela, što ovu knjigu čini izvornijom i autentičnijom. Zbog ovih i brojnih drugih karakteristika, preporučujem ovu unikatnu knjigu svim muslimanima, a naročito onima koji žude za prefinjenim znanjem: akademicima, imamima, mualimima, studentima, ali i široj čitalačkoj publici.

Dr. Safet Kuduzović

 

Djelo Šiije i haridžije na vagi ehli-sunneta vel-džemata predstavlja studioznu analizu nastanka dviju devijantnih skupina: šiija i haridžija, ukazuje na njihova temeljna ubjeđenja i specifičnosti, što sve skupa otkriva čitatelju dubinu njihove zablude i opasnosti. Uz to, autor ove vrijedne studije Alija b. Muhammed es-Sallabi, Allah ga čuvao, povlači paralelu između prvobitnih haridžija i njihovih modernih izdanaka i oblika u kojima se pojavljuju, dajući tako čitatelju mogućnost da ih s lahkoćom identificira i prepozna kad god mu se približe i postane u opasnosti da padne pod njihov utjecaj. Tmine haridžizma i šiizma nisu zaobišle naše podneblje, nego se zloslutno nadvijaju nad našim narodom, tako da su prijevod i publikacija ovog djela na našem jeziku svjetiljka koja će, Allahovom dozvolom, odagnati te tmine.

Dr. Hakija Kanurić

 

SPECIFIKACIJE O KNJIZI:

 

Naslov knjige:                      Šiije i Haridžije – na vagi ehli-sunneta vel-džemata

Autor:                                  Dr. Alija Muhammed es-Sallabi

Izdavač:                              Džemat “Stichting Hidžra”, Nederland

Prijevod:                              Abdullah Nasup

Recenzija:                           Dr. Hakija Kanurić

Knjigu pregledali:                  Dr. Muharem Štulanović

                                           Dr. Safet Kuduzović

 

Format:                               B5 (tvrdi uvez)

Broj stranica:                       470

Napišite komentar

Vaše ime:


Vaš komentar: Napomena: HTML nije preveden!

Ocjena Loš            Dobar

Captcha