Menu
Posebna ponuda
Akcija 1
€72,00 (144,00 KM) €49,00 (98,00 KM)
Akcija Halal ishrana i Poslanička medicina
€50,00 (100,00 KM) €39,00 (78,00 KM)
Alija ibn Ebu Talib
€40,00 (80,00 KM) €30,00 (60,00 KM)
Hasan ibn Alija
€28,00 (56,00 KM) €23,00 (46,00 KM)
MUHAMMED - život i djelo posljednjeg Vjerovjesnika (2 toma)
€45,00 (90,00 KM) €30,00 (60,00 KM)
Omer ibn Hattab
€28,00 (56,00 KM) €23,00 (46,00 KM)
Šiije i Haridžije
€18,00 (36,00 KM) €15,00 (30,00 KM)
Vodič za muslimansku porodicu (1 dio)
€26,00 (52,00 KM) €20,00 (40,00 KM)
Vodič za muslimansku porodicu (3 dio)
€28,00 (56,00 KM) €22,00 (44,00 KM)

Omer ibn Hattab

Omer ibn Hattab
U zalihi: Da
Cijena: €28,00 (56,00 KM)
PDV: €28,00 (56,00 KM)
Kol:
 
   - ILI -   

Naslov knjige:         Omer b. Hattab – život i djelo drugog pravednog halife (drugo izdanje)

Autor:                     Dr. Alija Muhammed es-Sallabi

Izdavač:                  Džemat “Stichting Hidžra”, Nederland

Prijevod:                 Ersan Grahovac, prof.

Recenzija:               Prof. dr. Šefik Kurdić

                               Dr. Safet Kuduzović

                  Hfz. mr.  Amir Smajić

Format:                  B5 (tvrdi uvez)

Broj stranica:          764

 

IZ RECENZIJE

Čini nam se da je dr. Sallabi satkao predivan ćilim iz mnoštva izvora, a svaki izvor kao da predstavlja jednu boju na tom ćilimu koji odslikava ovog sjajnog ashaba i drugog halifu u islamskoj državi. Kao da nijednu nit nije izostavio a da je nije ugradio u ovaj prefinjeni ćilim koji personificira sjajan mozaik Omerovih, radijallahu anhu, osobina, vrlina i njegovog sveukupnog doprinosa dostojanstvu islamskoga ummeta.

Dr. Sallabi je, na temelju provjerene i relevantne literature, osvijetlio lik i karakter ovog ashaba i približio ga svijesti današnjeg čovjeka, toliko sugestivno kao da je Omer, radijallahu anhu, živio u našem vremenu. On ga ne odvaja od nas, nego ga veže čvrsto za nas, što nam daje izvanrednu mogućnost da nam Omer, radijallahu anhu, bude inspiracija za naša današnja stremljenja i naš angažiraniji odnos prema pojedincu i društvu.

Čitajući ovo djelo, osjećamo sve veću potrebu za jednim ovakvim karakterom i sve više očekujemo jednog novog Omera na horizontu islamskog ummeta koji treba da uspostavi red, harmoniju i pravdu koja je odavno prognana iz naše svijesti i naše životne prakse. To i jeste najveća vrijednost ove dragocjene knjige, koju iz dna srca preporučujemo svakoj osobi da je temeljito pročita i u svoju svijest pažljivo učita.

Iz predgovora prof. dr. Šefika Kurdića

 

Knjiga Omer b. Hattab, život i djelo drugog pravednog halife, autora dr. Alije b. Muhammeda es-Sallabija predstavlja vrijedan naučni opus u kojem je tretirao život čovjeka koji nije bio počašćen poslanstvom samo iz razloga što je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, posljednji vjerovjesnik. Šejh Alija es-Sallabi, učenjak koji plijeni ljudska srca svojim perom i riječju, u ovom naučnom djelu tretirao je život Omera, radijallahu anhu, od rođenja do smrti, iako je poseban akcenat stavio na vrijeme njegove vladavine, što je za nas najbitniji period Omerovog života. Kroz ovo djelo možemo upoznati kako izgleda islam pretočen u stvarnost i praksu, budući da su Omerovu ličnost krasile brojne vrline, kao znanje, liderstvo, bogobojaznost, mudrost, hrabrost, odlučnost, odgovornost, pronicljivost, istrajnost itd.

Prijevod ovog vrijednog djela na bosanski jezik predstavlja neprocjenjiv dar za naše govorno područje. Ovim smo po ko zna koji put potvrdili da ne želimo drugi put osim puta koji su trasirali ashabi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na čelu sa četvericom pravednih vladara, Ebu Bekrom, Omerom, Osmanom i Alijom, radijallahu anhum.

 

Iz predgovora dr. Safeta Kuduzovića

 

Zasigurno jedno od najboljih djela koja govore o cjelokupnoj ličnosti vođe pravovjernih Omera b. Hattaba, radijallahu anhu, jeste djelo istaknutog učenjaka i historičara današnjice šejha dr. Alije b. Muhammeda es-Sallabija, Allah ga čuvao i poživio u hajru. Velika je blagodat i radost to što muslimani našeg govornog područja napokon imaju priliku čitati i nešto više naučiti o životu ovog velikana islama. Život Omera b. Hattaba, radijallahu anhu, bez imalo sumnje ispunjen je znanjem, dobrim djelima, bogobojaznošću, mudrošću, hrabrošću, požrtvovanjem, skromnošću, poniznošću, ispravnim rasuđivanjem, pronicljivim liderstvom i drugim vrlinama koje su ga krasile, a u svemu tome nužno je da se muslimani ugledaju na ovu unikatnu ličnost, naročito u današnjem vremenu – vremenu smutnji i iskušenja.

Iz predgovora hfz. mr. Amira I. Smajića

Napišite komentar

Vaše ime:


Vaš komentar: Napomena: HTML nije preveden!

Ocjena Loš            Dobar

Captcha