Menu
Posebna ponuda
Akcija 1
€72,00 (144,00 KM) €49,00 (98,00 KM)
Akcija Halal ishrana i Poslanička medicina
€50,00 (100,00 KM) €39,00 (78,00 KM)
Alija ibn Ebu Talib
€40,00 (80,00 KM) €30,00 (60,00 KM)
Hasan ibn Alija
€28,00 (56,00 KM) €23,00 (46,00 KM)
MUHAMMED - život i djelo posljednjeg Vjerovjesnika (2 toma)
€45,00 (90,00 KM) €30,00 (60,00 KM)
Omer ibn Hattab
€28,00 (56,00 KM) €23,00 (46,00 KM)
Šiije i Haridžije
€18,00 (36,00 KM) €15,00 (30,00 KM)
Vodič za muslimansku porodicu (1 dio)
€26,00 (52,00 KM) €20,00 (40,00 KM)
Vodič za muslimansku porodicu (3 dio)
€28,00 (56,00 KM) €22,00 (44,00 KM)
Povezano
Hasan ibn Alija
€28,00 €23,00

Alija ibn Ebu Talib

Alija ibn Ebu Talib
U zalihi: Da
Cijena: €40,00 (80,00 KM) €30,00 (60,00 KM)
PDV: €30,00 (60,00 KM)
Kol:
 
   - ILI -   

Naslov knjige:      Alija b. Ebu Talib – život i djelo četvrtog pravednog halife

Autor:                  Dr. Alija Muhammed es-Sallabi

Izdavač:               Džemat “Stichting Hidžra”

 

Format:               B5 (tvrdi uvez)

Knjiga 1:              580 stranica

Knjiga 2:              684 stranica

 

Djelo Alija b. Ebu Talib – život i djelo četvrtog pravednog halife, u dva toma, detaljno govori o životu ovog časnog vladara vjernika, velikana iz plejade hrabrih i odvažnih vitezova koji su ostavili neizbrisive tragove na svijetlim stranicama historije islama.

Uzvišeni Allah ukazao je čast Aliji b. Ebu Talibu da bude prvi muškarac koji je primio islam, da još kao maloljetnik izgovori riječi šehadeta, da ga odgoji i svemu poduči najbolji učitelj i odgajatelj koji je ikad kročio Zemljom, Allahov poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. Allahov Miljenik, sallallahu alejhi ve sellem, za ovog je velikana udao svoju kćerku Fatimu koja mu je rodila dva sina, Hasana i Huseina, za koje je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da će biti predvodnici omladine u Džennetu.

Ovaj junak islama živio je časno i dostojanstveno, kao takav je umro i tako će, uz Allahovu dozvolu, biti i proživljen. Danas su ummetu kao nikad dosad potrebni velikani poput odvažnog Alije, radijallahu anhu, koji će se dostojanstveno, hrabro i odlučno nositi sa svim izazovima u svim životnim okolnostima. Ali, da bi muslimani danas odgojili ovakve stamene ličnosti, potrebno je da dobro upoznaju svoje pretke na koje se sa ponosom u svemu mogu ugledati.

Ovo djelo nastavak je studije o historiji prvog perioda islama, a prethodile su joj biografija Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, te biografije Ebu Bekra es-Siddika, Omera b. Hattaba i Osmana b. Affana, radijallahu anhum.

 

Posebna važnost ove knjige ogleda se u tome što ona daje jasne i argumentovane smjernice svima onima koji žele da se upoznaju sa pravom istinom o pojavi prvih smutnji i neželjenih nesporazuma koji su se desili među uvaženim ashabima, radijallahu anhum. Upravo ovaj period u islamskoj historiji mnogi ljudi, koji ne žele dobro islamu i muslimanima, uzimaju kao izvor potpirivanja neprijateljstva među muslimanima, iznoseći neistine o najodabranijoj generaciji, uvaženim ashabima, i želeći na taj način da iskrive sliku o ljepoti njihovog međusobnog komuniciranja i obostranog uvažavanja, pa čak i u tim najtežim momentima kroz koje su prošli. To što se desilo među ashabima, čak i oružani sukobi, ne umanjuje njihovu vrijednost, niti nama daje za pravo da presuđujemo o onome što se među njima desilo. Sve to bilo je rezultat smutnji koju su među muslimane ubacili tadašnji neprijatelji islama, munafici, židovi i svi oni koji su željeli da nanesu štetu islamu i njegovim sljedbenicima.

Prof. dr. Fuad Sedić

 

Dr. Sallabi knjigu počinje biografskim podacima o hazreti Aliji, a poslije toga govori o ulozi hazreti Alije u vremenu trojice halifa, a u vezi s tim bitno je naglasiti da se identični podaci o njegovom životu u tom periodu nalaze i u samim šiijskim izvorima, poput djela El-Iršad, šiijskog klasika Mufida. Autor poslije toga govori o samoj vladavini hazreti Alije, načinu upravljanja državom, njegovim vrlinama i društvenom životu. Za razliku od velikog broja onih koji su pisali o životu ovog ashaba, autor posvećuje posebno poglavlje pravnim (fikhskim) mišljenjima hazreti Alije, u kojem ukratko navodi primjere iz svih oblasti islamskog prava, što je od iznimne važnosti, posebno kada se ima u vidu činjenica da su mišljenja Alije zastupljena u formi predanja u hadiskim zbirkama, u kojima su zabilježena sa lancem prenosilaca, ali su zabilježena i u formi pravnih decizija u fikhskim djelima. Autor daje vjerodostojan prikaz najvažnijih događaja koji su se desili za vrijeme hazreti Alije: Bitki kod deve, na Siffinu i Nehrevanu, kao i događaja koji su tome prethodili i bili sami uzrok ovih sukoba. Objektivnost autora u rasvjetljavanju ovih događaja upravo je i najveća odlika ovog djela koja nas vodi do potpune i ispravne percepcije i interpretacije života i djela hazreti Alije.

 

Kurra hafiz mr. Dževad-ef. Gološ

 

Alijino, radijallahu anhu, porijeklo, njegove osobine i odlike, primanje islama, druženje sa Allahovim Poslanikom, brak sa Fatimom, njegov doprinos islamu, učešće u bitkama uz Allahovog Poslanika, njegov život u periodu hilafeta prve trojice halifa – sve to tako je vjerno prikazano da imamo osjećaj kao da smo i dušom i tijelom uz ovog časnog ashaba, kao da smo nevidljivi posmatrači cijelog njegovog života. Ono po čemu se ovo djelo posebno izdvaja jeste detaljan prikaz Alijinog stava i odnosa prema sekti šiija i haridžija i događaja koji su doveli do smutnje koja je rezultirala šehidskom smrću ovog velikana.

 

Mr. Osman Smajlović

Napišite komentar

Vaše ime:


Vaš komentar: Napomena: HTML nije preveden!

Ocjena Loš            Dobar

Captcha